Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

Baròmetre 2011: L’ús del català creix entre les persones que no el tenen com a primera llengua, i augmenta el consum de mitjans en català

09 maig 2012

Accés al vídeo de la presentació.

[jwplayer file=”09052012_cat.flv” streamer=”rtmp://difusio.iec.cat/vod/” provider=”rtmp”]

El 10% de la població de llengua inicial castellana adopta el català com a llengua principal al llarg de la seva vida, i el 74,5 % de la població de Catalunya —4.795.000 persones— consumeix almenys un mitjà de comunicació en català. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi sociolingüístic «El català, al 2011: capacitat d’atracció i llengua de consum als media», que avui, dimecres 9 de maig, s’ha presentat a l’Institut d’Estudis Catalans. L’estudi ha estat elaborat per la Xarxa Cruscat de l’IEC, a partir de les dades més recents del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, impulsat per la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (Fundacc).

Capacitat d’atracció del català

Segons l’estudi, el català mostra més capacitat d’atracció entre la població de llengua inicial castellana que entre les persones que tenen altres llengües com a inicials, que canvien més cap al castellà que cap al català. El sector social on més avança el català com a llengua d’adopció és en el dels nascuts en terres de llengua catalana i que són fills de persones nascudes fora; en aquest cas l’avenç és de l’11,5 %. A més, el canvi cap al català és més intens entre els que tenen nivells d’estudis més alts: entre els llicenciats universitaris es dóna un creixement del 6,9 %. Segons recull l’estudi, el factor que més explica l’avenç del català com a llengua d’adopció és el sentiment nacional, és a dir, el grau en què la persona s’identifica amb Catalunya: entre la minoria que se sent prioritàriament espanyola no es produeix cap avenç del català en l’aspecte estudiat, i en canvi sí que es produeix clarament tant entre els que se senten igual de catalans que espanyols com entre els que se senten prioritàriament catalans.

Per tant, el sentiment nacional, el nivell d’estudis i l’origen geogràfic familiar són els factors que més expliquen les diferències en el progrés del català durant la vida de les persones entre els diferents segments socials.
Llengua i consum de mitjans

L’anàlisi s’ha centrat en els quatre mitjans clàssics (premsa diària, revistes, ràdio i televisió) i en Internet, tenint en compte, a la vegada, la llengua del mitjà i la llengua del públic. La cobertura total dels mitjans de comunicació en català, és a dir, el nombre de persones que consumeixen almenys un d’aquests mitjans, és de 4.795.000, que representen un 74,5 % de la població, una xifra «considerable i suficient per a poder sostenir un sistema propi de comunicació», segons l’estudi. Tanmateix, el consum de mitjans en castellà supera clarament el de mitjans en català, excepte en el cas de la ràdio, en què quasi s’igualen.

La televisió en català és seguida per més de la meitat de la població i per més del 40 % dels que tenen el castellà com a llengua inicial, la qual cosa la converteix en un factor important de difusió social de la llengua. A la ràdio, a la televisió i a Internet, els que tenen el català com a llengua inicial consumeixen més en català que en castellà.

Si s’examina la cobertura dels mitjans en català per comarques, en totes, fins i tot en les que tenen menys percentatge de català com a llengua inicial, el percentatge de persones que consumeixen almenys un mitjà en català és clarament majoritari.
Evolució del consum del 2008 al 2011

Les dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura permeten veure l’evolució del consum de mitjans des del 2008 fins al 2011, i el resultat és que tant en l’últim any com durant tot el període hi ha un creixement clar dels mitjans en català. Es dóna un creixement clar del consum de mitjans en català a la premsa diària (+35,9 %), a les revistes (42,9 %), a la ràdio (+22,6 %), a la televisió (+16 %) i a Internet (+30,4 %). En tots aquests mitjans el català avança més que el castellà, si es calcula en percentatges sobre el consum del 2008.

Repercussió de l’Informe en la premsa

Dossier de premsa

Tv3 – Telenotícies Migdia (minut 35)

Ara – El 10% dels castellanoparlants de Catalunya acaben adoptant el català com a llengua principal

Europa Press – L’ús del català creix en parlants, tot i la nombrosa immigració

3/24 – Un 9,9% de castellanoparlants que viuen a Catalunya adopta el català com a llengua principal

ABC –Un 9,9% de población castellanohablante adopta catalán como lengua principal

ARA
LA RÀDIO LIDERA L’AVENÇ DEL CATALÀ ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

DIARI DE GIRONA
EL 10% DE CASTELLANOPARLANTS ES PASSEN AL CATALÀ AL LLARG DELS ANYS

DIARI DE TERRASSA
EL 10% DE CASTELLANOHABLANTES SE PASA AL CATALÁN

EL PAIS (EDICION GALICIA)
MADRID BAJA FINALMENTE UN TERCIO LOS FONDOS DE LA ACADEMIA

EL PUNT AVUI
EL CATALÀ TÉ MOTIUS PER A L’OPTIMISME

EL PUNT AVUI
EL CATALÀ GUANYA ATRACTIU

LA MAÑANA DIARIO DE PONENT
UN 9,9% DE LOS CASTELLANOS ADOPTA EL CATALÁN COMO LENGUA

LA VANGUARDIA (ED. CATALA)
L’IEC OBRE LES PORTES AVUI AMB UNAFESTADEDICADAAL CATALÀ

LA VANGUARDIA (ED.CAT) VIURE A BARCELONA
UN 10% DE LA POBLACIÓ PASSA DEL CASTELLÀ AL CATALÀ

REGIO 7
EL 10% DE LA POBLACIÓ CASTELLANOPARLANT ADOPTA EL CATALÀ COM A LLENGUA PRINCIPAL

SEGRE (ED. CATALA)
EL PALLARS SOBIRÀ LIDERA EL CONSUM DE MITJANS EN CATALÀ

20 MINUTOS BARCELONA
UN 10% DELS QUE PARLEN CASTELLÀ ES PASSEN AL CATALÀ