https://www.youtube.com/watch?v=M0E5cq8gTlw
El II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l’Ebre “Llengua, societat i poder”, porta enguany el títol de “L’escola i la revitalització del català: la llengua a l’aula i al pati”. Així aquest nou cicle organitzat conjuntament per l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística, abordarà la situació de la llengua catalana a l’escola i entre els joves, així com el sentit de la immersió lingüística a les escoles del país, entre altres aspectes.
Roda de premsa de presentació del cicle.
Impulsat per l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, Som Escola i el CPNL
Els organitzadors parteixen de la premissa que no escollim lliurement la llengua amb què ens expressem i comuniquem amb els altres, sinó que la nostra elecció està supeditada a l’entorn. En el cas concret de Catalunya, l’ús del català ve condicionat pel fet que un 20% de la població del país afirma no entendre gens o entendre amb dificultats el català, segons dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics del 2013; o que un 36% diu que no sap parlar-lo gens, ho fa poc o amb dificultats, segons aquesta mateixa enquesta. Això acaba limitant l’ús del català en una societat bilingüe on majoritàriament tothom entén i sap parlar el castellà.
En el marc d’aquest nou cicle sobre sociolingüística s’han programat un total de cinc conferències que s’impartiran al campus Terres de l’Ebre de la URV, l’últim dijous de mes a les 18.00 hores, excepte la del mes de març que es farà en divendres. La inauguració tindrà lloc el proper dijous, 26 de gener i anirà a càrrec d’Ester Franquesa i Bonet, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística. Mentre que la conferència inaugural la impartirà el doctor Miquel-Àngel Pradilla, professor titular de fonètica i fonologia, i de sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Pradilla, que també és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, farà la presentació de l’informe sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa Cruscat i l’Institut d’Estudis Catalans.
La resta de conferències programades són: “El sentit de la immersió lingüística i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català”, a càrrec de Pere Mayans i Balcells, cap del Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; “La formació en sociolingüística: element clau per entendre actituds i comportaments”, a càrrec de Bernat Joan i Marí, de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i exsecretari general de Política Lingüística i exdiputat del Parlament Europeu; “Les llengües dins l’aula: una perspectiva longitudinal”, a càrrec de Vanessa Bretxa, professora de la Universitat de Barcelona (UB); i finalment, “Usos i percepcions lingüístics de la joventut”, a càrrec de Joan Pujolar, professor de la UOC.
Es tracta d’una activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que certificarà l’ICE URV per 10 hores. La inscripció per al professorat és en línia en l’oferta formativa de l’ICE. D’altra banda, des de la URV s’expediran certificats d’assistència per a estudiants o tècnics, però cal assistir al menys al 80% de les conferències per obtenir-los. La inscripció és gratuïta i s’ha de fer a través del correu suportantena@urv.cat. Són conferències obertes a tot tipus de públic interessat per la situació de la llengua catalana en la societat, però particularment a professors i estudiants i persones que generin opinió.
La presentació del cicle hva tindre lloc el 17 de gener de 2017 al campus Terres de l’Ebre de la URV en una roda de premsa en la qual han intervingut la responsable de l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil; el director del Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l’Ebre, Jordi Duran; Jordi Martí, membre d’Òmnium Cultural i del col·lectiu Som Escola; i el regidor de l’Ajuntament de Tortosa Alfredo Ferré. Durant l’acte s’ha destacat una major implicació institucional en l’organització del cicle, ja que s’ha incorporat el Departament de Cultura. “En aquesta edició ens hem centrat en un tema més específic com és el del català a l’escola i entre els joves i hem buscat ponents que són especialitzes en aquests temes”, ha apuntat Jordi Martí, tot destacant que l’escola per ella no és suficient per normalitzar una llengua però sí una condició necessària i que són els usos lingüístics dels joves d’avui en dia els que definiran l’ús lingüístic del català en el futur.
Premsa Campus Terres de l’Ebre de la URVEl català a l’escola centrarà el II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a l’Ebre
Cinta Bonet // TORTOSA
El II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l’Ebre “Llengua, Societat i Futur”, se centra enguany en l’escola i la revitalització del català. Així, el nou cicle organitzat per l’Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística, abordarà la situació de la llengua catalana a l’escola i entre els joves, així com el sentit de la immersió lingüística als centres del país. Jordi Martí, membre d’Òmnium i del col·lectiu Som Escola, ha destacat que l’escola per ella no és suficient per normalitzar una llengua però sí una condició necessària i que per aquest motiu rep “molts atacs”.Per la seva part, el director del Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l’Ebre, Jordi Duran, va explicar que es tracta de reflexionar a partir de diversos elements de judici sobre en quin punt està la llengua catalana i cap a on s’ha d’anar.
La conferència inaugural, dijous 26 de gener, la impartirà el doctor Miquel-Àngel Pradilla, professor de Fonètica i Fonologia i de Sociolingüística a la URV i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans que farà la presentació de l’informe sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa Cruscat i l’Institut d’Estudis Catalans. La resta de conferències tractaran el sentit de la immersió i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català; la formació en sociolingüística com a element clau per entendre actituds i comportaments; les llengües dins l’aula a partir d’una perspectiva longitudinal; i finalment, es parlarà sobre els usos i percepcions lingüístics de la joventut. Les conferències s’impartiran al campus Terres de l’Ebre de la URV, l’últim dijous de mes a les 18:00 hores, excepte la del mes de març que es farà en divendres. La inscripció està obert a tot tipus de públic, és gratuïta i s’ha de fer a través del correu suportantena@urv.cat.