Revista de Llengua i Dret – Journal of Language and Law
Nou número 73, juny de 2020 / Nuevo número 73, junio de 2020 / New issue 73, June 2020
www.rld.catSumari / Sumario / Table of contents
Articles / Artículos / Articles
Estudis sobre llenguatge administratiu i jurídic / Estudios sobre lenguaje administrativo y jurídico / Essays on administrative and legal language
Construir sistemes de traducció automàtica per a llengües menors: reptes i efectes (CA-EN) Mikel L. Forcada
La deixis en la traducción de los textos contractuales (inglés-español): el caso de los determinantes demostrativos
Leticia Moreno-PérezLèxic i fraseologia juridicoadministratius en els manuals de consells del segle XVII
Joaquim Martí Mestre
Estudis sobre política lingüística i sociolingüística / Estudios sobre política lingüística y sociolingüística / Essays on language policy and sociolinguistics
L’ús del català entre els millennials de Catalunya: el pes diluït de l’origen lingüístic (CA-EN)
Natxo Sorolla i Avel·lí Flors-MasEl centre i la perifèria de la llengua catalana als llibres d’estil: Catalunya i les Illes Balears
Rosa Maria Calafat VilaTecnologies lingüístiques per a llengües minoritzades: el cas de l’alguerès
Adrià Martín Mor i Francesc Ballone
Estudis sobre dret lingüístic / Estudios sobre derecho lingüístico / Essays on linguistic law
Inmersión lingüística y Constitución: una perspectiva francesa
Eneritz ZabaletaLlengua a l’escola catalana durant la II República: marc normatiu d’una acció prioritària de govern
Anna Maria Pla Boix
Notes i informació / Notas e información / Notices and information
Softcatalà: nous reptes per garantir la vitalitat del català a les tecnologies
Marc Riera Irigoyen, Xavier Ivars Ribes, Pere Orga Esteve, Joan Montané Camacho, Jordi Mas Hernández, Artur Vicedo Cremades
Legislació, jurisprudència i documentació / Legislación, jurisprudencia y documentación / Legislation, jurisprudence and documentation
Crònica legislativa de Catalunya. Any 2019
Anna Maria Pla BoixCrònica legislativa de la Comunitat Valenciana. Any 2019
Reyes Marzal RagaCrònica legislativa de les Illes Balears. Any 2019
Antoni Nadal i SolerCrónica legislativa de Aragón. Año 2019
Fernando Javier García FernándezCrónica legislativa del País Vasco. Año 2019. “Nuevo marco jurídico sobre el uso institucional y administrativo del euskera”
Iñigo Urrutia Libarona i Leixuri Urrutia PujanaCrónica legislativa de Navarra. Año 2019
María del Carmen Bolaño PiñeiroCrónica lexislativa de Galicia. Ano 2019. “Fin de lexislatura coa normalización lingüística baixo mínimos”
Alba Nogueira LópezCrònica legislativa de l’Estat espanyol. Any 2019
Anna Maria Pla BoixCrònica legislativa d’Andorra. Any 2019
Maria Cucurull CanyellesCrònica legislativa de la Unió Europea. Any 2019
Antoni Torras EstruchJurisprudència del Tribunal Constitucional. Any 2019
Agustí Pou Pujolràs i Eva Pons PareraJurisprudència del Tribunal Suprem. Any 2019
Agustí Pou Pujolràs i Eva Pons PareraCrònica parlamentària de Catalunya. Segon semestre de 2019. “El Parlament elabora un diccionari terminològic de l’activitat parlamentària”
Roser Serra i Albert
Recensions i notícies bibliogràfiques / Recensiones y noticias bibliográficas / Book reviews and the bibliographical news
Review of: Vogel, Friedemann. (2019). Legal linguistic beyond borders: language and law in a world of media, globalisation and social conflicts
Javier Moreno-RiveroRecensió de: Morales Moreno, Albert. (2018). Estudi lexicomètric contrastiu dels estatuts d’autonomia de Catalunya de 1932, 1979 i 2006
Lluís de Yzaguirre i Maura
Actualitat
El número 73 de la Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law, presenta nou estudis distribuïts en les seccions habituals de llenguatge jurídic i administratiu, política lingüística i sociolingüística, i dret lingüístic; dues notes; les tradicionals cròniques de dret lingüístic per territoris que, en aquest número, abracen tot el període de l’any 2019 (llevat de la crònica parlamentària), i quatre recensions.
Una part dels articles publicats en aquest número s’emmarquen en l’última línia d’estudis que s’ha incorporat a la Revista i que té com a objectiu analitzar els reptes que la transformació digital de la societat i de les institucions planteja a les llengües (especialment a les llengües de dimensió demolingüística mitjana, les llengües minoritzades i les llengües sense estat). Els articles que responen a aquesta línia són un estudi que analitza els reptes dels sistemes de traducció automàtica per a llengües menors i fa referència a llengües com el bretó, el sami septentrional, l’aragonès i l’occità, entre d’altres; un estudi que aprofundeix en les tecnologies lingüístiques existents en el cas de l’alguerès, i dues notes: una nota que exposa el present i futur de la Viquipèdia i l’altra que aborda els reptes per garantir la vitalitat del català a les tecnologies.
La Revista es troba indexada a l’Emerging Sources Citation Index (ESCI) i a la base de dades Scopus d’Elsevier, posicionada en el segon quartil a la categoria de lingüística, i recentment ha renovat el segell de qualitat de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la categoria A del Carhus+.
D’altra banda, el blog de la Revista ofereix apunts breus sobre temes relacionats amb la llengua i el dret. Us convidem a subscriure-us-hi i a fer-hi aportacions!
Actualidad
El número 73 de la Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law, presenta nueve estudios distribuidos en las secciones habituales de lenguaje jurídico y administrativo, política lingüística y sociolingüística, y derecho lingüístico; dos notas; las tradicionales crónicas de derecho lingüístico por territorios que, en este número, abarcan todo el período del año 2019 (salvo la crónica parlamentaria), y cuatro recensiones.
Una parte de los artículos publicados en este número se inscriben en la última línea de estudios que ha incorporado la Revista y que tiene como objetivo analizar los retos que la transformación digital de la sociedad y de las instituciones plantea a las lenguas (especialmente a las lenguas de dimensión demolingüística media, las lenguas minorizadas y las lenguas sin estado). Los artículos que responden a esta línea son un estudio que analiza los retos de los sistemas de traducción automática para lenguas menores y hace referencia a lenguas como el bretón, el sami septentrional, el aragonés y el occitano, entre otros; un estudio que profundiza en las tecnologías lingüísticas existentes en el caso del alguerés, y dos notas: una nota que expone el presente y futuro de la Wikipedia y la otra que aborda los retos para garantizar la vitalidad del catalán en las tecnologías.
La Revista se encuentra indexada en el Emerging Sources Citation Index (ESCI) y en la base de datos Scopus de Elsevier, posicionada en el segundo cuartil en la categoría de lingüística, y recientemente ha renovado el sello de la calidad de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) y la categoría A del Carhus+.
Por otro lado, el blog de la Revista ofrece apuntes de actualidad sobre temas relacionados con la lengua y el derecho. Le invitamos a suscribirse y a hacer aportaciones.News
Issue 73 of the Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law, presents nine essays distributed in the usual sections of administrative and legal language, language policy and sociolinguistics, and linguistic law; two brief articles; the traditional legislative reports by territories which in this issue cover the whole of 2019 (except for the parliamentary reports), and four book reviews.
Some of the papers published in this issue belong to the last line of studies adopted by the Journal, which aims to analyse the challenges that the digital transformation of society and institutions pose to languages (especially to medium-sized languages, minority languages and stateless languages). The papers belonging to this line include a research analysing the challenges of machine translation systems for minor languages which refers to languages such as Breton, Northern Saami, Aragonese and Occitan, among others; a study that delves into the existing linguistic technologies in the case of Algherese, and two brief articles: one addressing the present and future of Wikipedia and another presenting the challenges to guarantee the vitality of Catalan in technologies.
This Journal is indexed in Emerging Sources Citation Index (ESCI) and in the Scopus database (Elsevier), ranked in the second quartile under language and linguistics category, and it has recently renewed the FECYT Seal of Quality in recognition of scientific and publishing quality and the category A of Carhus+.
On the other hand, our journal blog publishes posts on current issues about language and Law. We encourage you to subscribe to our blog, as well as to submit your contributions.
Us informem que les vostres dades estan recollides al sistema de tractament de subscripcions als canals de comunicació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, que té com a finalitat la comunicació d’informació relativa a l’actuació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, com ara jornades, cursos o conferències, formació de tercer cicle, publicacions i altres activitats que organitzi o en les quals participi. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació o supressió de les dades, i la limitació i oposició al tractament, utilitzant el formulari de contacte del web de l’EAPC.
- En el cas que rebeu aquest correu per ser col·laborador/a de la Revista de Llengua i Dret o la Revista Catalana de Dret Públic, podeu exercir els vostres drets emplenant el formulari de contacte del web de l’EAPC i seleccionant com a tema “Publicacions”.
Per ampliar aquesta informació i conèixer els detalls del tractament de dades, podeu accedir al següent enllaç.
- En el caso de recibir este correo por ser colaborador/a de la Revista de Lengua y Derecho o la Revista Catalana de Derecho Público, puede ejercer sus derechos rellenando el formulario de contacto de la web de la EAPC y seleccionando como tema “Publicaciones”.
- If you receive this email because you are a contributor to the Journal of Language and Lawor to the Catalan Journal of Public Law, you may exercise your rights by completing the contact form on the EAPC website and selecting “Publications” as the subject.
- Si vous recevez ce courrier en tant que collaborateur / collaboratrice de la Revue de Langue et de Droit ou de la Revue catalane de droit public, vous pouvez exercer vos droits à l’aide du formulaire de contact du site internet de l’EAPC en sélectionnant le thème “Publications”.