Programa del 3r Curs Llengua i Identitat al Sud: el repte educatiu de construir una societat multilingüe
(podeu veure el programa ací)
Dilluns 12 de novembre (Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx)
16.30 h. Inauguració del curs. Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.
16.45 h. Conferència: «La centralitat del valencià en l’ensenyament plurilingüe». Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV i director de la Xarxa CRUSCAT-IEC.
18.30 h. Conferència: «Un sistema educatiu plurilingüe per a una societat complexa: els reptes i les possibilitats en el cas de Catalunya». Xavier Vila, professor de la UB i director del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC-UB).
19.45 h. Debat: «La societat valenciana davant el repte del multilingüisme» amb Miquel Àngel Pradilla i Xavier Vila, moderat per Sandra Montserrat, professora del Dept. de Filologia Catalana de la UA.
20.30 h. Presentació del llibre El temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià, obra pòstuma del mestre i sindicalista Vicent Esteve Montalvà, a càrrec de Tudi Torró, Rosa Roig i Xavier Serra. L’obra ha estat publicada per la Institució Alfons el Magnànim.
Dimarts 13 de novembre (Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx)
16.30 h. Visita guiada a l’exposició «Els misteris assumpcionistes d’Elx, València i Castelló», al MAHE d’Elx, de la mà d’Hèctor Càmara, comissari de l’exposició.
18.30 h. Conferència: «És possible un model lingüístic educatiu valencià consensuat i estable?». Vicent Pascual, pedadog i membre de l’IEC.
19.45 h. Conferència: «Aplicació de la nova Llei de Plurilingüisme». Jaume Fullana, director general de Política Educativa, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Dimecres 14 de novembre (Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx)
16.30 h. Experiències docents. Taula redona: «De la immersió al multilingüisme», amb la intervenció de Marién Anton, mestra del CEIP Miguel de Cervantes; M. Jesús Díaz, mestra del CEIP El Palmerar d’Alacant, i Carmen Andreu, mestra del CEIP Cervantes de Santa Pola. Taula moderada per Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.
18.00 h. Experiències docents: «Aprenentatge basat en projectes (ABP) en el programa plurilingüe de l’IES la Nucia» amb la intervenció de Lorena Cantó, Immaculada Guijarro, Feli González, Maria Climent, Amparo García Valdearenas i Chelo Vecín, professores de l’IES la Nucia.
19.15 h. Experiències docents: «L’ensenyament del valencià en zones de predomini lingüístic castellà: el Baix Segura» amb la intervenció de Raquel Ferrer, professora de l’IES San Pascual de Dolors; Verònica Segura, directora de l’IES El Palmeral d’Oriola; Txomin Angós, president de la Federació Enric Valor d’Alacant, i Maria Marín, alumna de 2n de Filologia Catalana, moderat per M. Josep Cebrian, membre de la Plataforma El sud trenca el silenci.
20.30 h. Presentació del llibre L’interés per la llengua dels valencians (segles XV-XIX), a càrrec de Joan Borja, amb la presència de Josep Daniel Climent, autor de l’obra.
Dijous 15 de novembre (Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx)
16.30 h. Conferència: «Valls del Vinalopó: sense valencià no hi ha plurilingüisme». Vicent Brotons, Universitat d’Alacant.
18.00 h. Conferència: «Plurilingüisme: una visió evolucionista». Ferran Suay, Universitat de València.
19.30 h. Presentació del llibre Parlants fets i drets, a càrrec de Josep Enric Escribano, amb la presència de Ferran Suay, autor de l’obra.
20.45 h. Presentació del decàleg sobre el plurilingüisme d’El Tempir.
Inscripció i matrícula
Hi ha una doble via d’inscripció i matriculació:
Opció A. Persones que estan obtenint la capacitació per a l’ensenyament en valencià o no exerceixen en l’àmbit docent.
Aquest curs té el reconeixement del Departament de Filologia Catalana com a 2 crèdits a l’efecte de l’itinerari per a l’obtenció del Certificat de capacitació per a l’ensenyament en valencià. La data d’inscripció és de l’1 al 12 de novembre en https://dfc.ua.es/va Preu de la matrícula: persona afiliada a El Tempir, 30 euros; l’alumnat i personal de la UA, 40 euros, i altres, 50 euros.
Opció B. A través del CEFIRE d’Elx
Si ets docent en actiu, pots inscriure’t del 2 d’octubre al 4 de novembre en aquest enllaç: http://mestreacasa.gva.es/web/cefireelx/inscripció. La inscripció no comporta pagament de cap taxa.
Matricula’t al nostre 3r Curs sobre Llengua i Identitat al Sud: el repte educatiu de construir una societat multilingüe
La necessitat d’analitzar l’evolució lingüística i cultural del valencià a un territori tan singular i peculiar com el sud del País Valencià ha fet que El Tempir impulse anualment unes jornades que se centren en el binomi llengua-identitat. Així, en les primeres jornades del 2016, i sota el títol “Es pot ser valencià sense parlar valencià?”, s’hi va debatre sobre si el factor lingüístic (el fet de parlar valencià) era definidor o no de la identitat valenciana al sud. A més, El Tempir va elaborar un documentari Ser a la frontera sud amb la voluntat de contribuir a la reflexió de la qüestió plantejada que donava títol a les jornades.
El 2017, transformades les jornades en curs, s’hi va estudiar què s’entenia per “cultura popular valenciana” al sud i quines n’eren les manifestacions més importants tant de parla valenciana com castellana. Això sí, sempre des d’una perspectiva clara de valencianitat cultural amb un programa molt atractiu.
Coincidint amb el 25 aniversari de la creació de la nostra associació, El Tempir organitza la tercera edició del Curs sobre Llengua i Identitat al Sud juntament amb el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant. Enguany el curs es desenvoluparà sota el lema «El repte educatiu de construir una societat multilingüe» al Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx entre el dilluns 12 i el dijous 15 de novembre, a la vesprada. L’objectiu d’aquesta nova convocatòria és veure com superar els obstacles que ens permeten construir futurs ciutadans plurilingües en una societat multilingüe. Ara bé, en aquest curs, com en els anteriors, s’hi analitzarà des d’una perspectiva de sud, és a dir, s’ha de tenir en compte la complexitat i les singularitats de la societat valenciana del migjorn.
En altres paraules, en aquest curs volem tractar els reptes que haurem de superar per convertir-nos en una societat multilingüe, acompanyats d’una sèrie de persones expertes en diversos camps: educació, política lingüística, sociolingüística, etc. Sols així podrem construir una base sòlida que permetrà als participants del curs comprendre la situació lingüística d’on partim i cap a on hauríem d’anar en la construcció d’una societat multilingüe aprofitant la part més positiva de totes les eines legislatives i metodològiques a l’abast.
A més, en aquesta segona edició comptem en aquest curs amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, la Plataforma El sud trenca el silenci, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià i l’Ajuntament d’Elx.