Origen: Crida d’articles per al proper número de Llengua, Societat i Comunicació |
El tema previst per al proper número de la revista LSC (Número 16: “Les llengües de signes, fetes visibles”) és la recerca sobre llengües de signes, en un sentit ampli.
Com ja sabeu, Llengua, societat i comunicació és una revista electrònica de periodicitat anual que té l’objectiu de difondre treballs centrats en la interfície entre llengua i societat. La revista té la voluntat expressa de transferir el coneixement interdisciplinari entre llengua i societat a la comunitat científica i també a la societat. D’acord amb aquest objectiu, el propòsit central de la revista és presentar diferents estats de la qüestió sobre diferents connexions entre la llengua i la societat en un sentit ampli. Per aquest motiu, els articles estan escrits per a un públic no expert (estudiants de graus i màsters, investigadors d’altres àrees de coneixement, etc.).
“Les llengües de signes han estat tradicionalment les grans oblidades en l’àmbit de la recerca lingüística fins fa relativament poc perquè no eren percebudes com a llengües naturals. Al mateix temps, les comunitats de signants no eren considerades comunitats de llengües minoritàries amb identitat pròpia perquè rebien l’estigma de la discapacitat. Afortunadament aquesta situació ha canviat gradualment en les darreres dècades: les llengües de signes s’han anat convertint també en objecte d’estudi de la Lingüística, al mateix temps que les comunitats sordes s’empoderaven i lluitaven pels seus drets col·lectius i individuals. Amb això la seva percepció social ha millorat sensiblement al món occidental, sovint amb l’acompanyament d’iniciatives legislatives de reconeixement. Tanmateix, els buits i les mancances encara existents en la recerca sobre les llengües de signes i els signants dificulten l’establiment de polítiques públiques ben fonamentades en els diferents àmbits d’actuació. L’ensenyament n’és l’exemple més clar i probablement el més decisiu per a la vitalitat d’aquestes llengües, permanentment amenaçades, però alhora extremadament resistents.
El número 16 de LSC se centra en la presentació de quin és l’estat del coneixement sobre llengües de signes i comunitats de signants, amb especial atenció a la llengua de signes catalana en el context europeu i global. Hi són benvinguts articles de difusió de la recerca lingüística i sociolingüística, i la seva repercussió en àrees de coneixement vinculades com la psicolingüística o la pedagogia. Es valoraran especialment els articles que plantegin de forma entenedora per al lector no especialitzat els assoliments i els reptes de futur per a aquest camp d’estudi, entès en sentit ampli.”, Josep Quer (ICREA-Universitat Pompeu Fabra).
La data màxima per a la recepció d’articles és el 20 d’abril de 2018. Podeu enviar els articles seguint les indicacions que trobareu aquí.