Source: Butlletí de l’Institut d’Estudis Catalans
El passat 7 de novembre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la inauguració de la Cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) organitza amb l’IEC i que va continuar l’endemà a la UPF.La benvinguda va ser a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va reflexionar sobre el fet que «la globalització ens obliga, als ciutadans i als professionals, a estar amatents a veure de quina manera traslladem al català o al castellà les novetats lingüístiques, ja que la facilitat d’utilitzar el terme anglès abans que l’IEC o el TERMCAT ens digui com es diu en català és molt gran».
Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, per la seva banda, va assegurar que «avui el centre de la jornada de la Càtedra són les tecnologies, l’impacte econòmic i la globalització». A més, Franquesa va afirmar: «Catalunya té una força com a pol universitari i ha de compaginar la capacitat d’atracció amb la protecció de la llengua que li és pròpia. La llengua catalana ha sabut mantenir una posició que, tot i els sotracs històrics, l’arrenglera amb una vuitantena de llengües acadèmiques del món. A més, té una singularitat que la fa encara més forta i, a la vegada, més fràgil, que és el fet que és l’única llengua que està en aquesta posició que no té un estat propi.» Per acabar, va remarcar que «hem de saber compaginar la legitimitat de l’espai que li correspon a la llengua pròpia del país amb aquesta voluntat de ser oberts al món i a la internacionalització».
Cristina Gelpí, vicerectora i directora de Projectes per a la Docència de la UPF, va parlar del fet que necessitem «espais de reflexió com aquest per pensar en l’impacte de la internacionalització i també per identificar quines mesures institucionals s’han d’adoptar per fer compatible aquesta necessitat d’internacionalització i d’impacte planetari amb l’existència i la promoció de la llengua i la cultura catalanes en tots els àmbits que són propis de la universitat. Com fem compatible, la docència, la recerca i la transferència fetes en català perquè siguin internacionals en un entorn plurilingüe.»
L’obertura de la jornada va ser a càrrec de M. Teresa Cabré, directora de la Càtedra Pompeu Fabra i presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, que va afirmar que «la Càtedra té dos temes preferits: un és Fabra i l’altre són temes que puguin resultar d’interès per promoure la llengua i la cultura catalanes. Ens agraden especialment els temes conflictius. I avui toquem un altre tema polèmic, el de la globalització. Ara comencen a alçar-se veus sobre les possibles conseqüències de l’impacte de la globalització. L’aparició de la globalització, bàsicament en els terrenys econòmics, ha reconfigurat molts dels valors absoluts de les societats modernes».
Tot seguit va tenir lloc la conferència «Impacte de la globalització econòmica sobre la llengua», a càrrec de Guillem López Casasnovas, catedràtic d’economia de la UPF, i de Marina Porras, crítica literària i llibretera.