Debat polític i llengua
El debat sobre el reconeixement nacional, la seva evolució cap a l’aspiració sobiranista i les noves estratègies polítiques utilitzades per a polaritzar i dinamitar la societat també han estat un repte important per a la cohesió social a Catalunya.
L’estudi conclou que l’increment de la polarització política dels darrers anys no s’ha convertit en desconfiança social ni en fragmentació social o en un problema significatiu de convivència, que, en tot cas, caldria buscar en la desigualtat econòmica.
Així mateix, el creixement del capital cultural de la societat catalana en aquests vint anys s’ha reforçat i ha permès afrontar millor les situacions de dificultat, fet que mostra que continua sent un clar factor de cohesió. La dada més preocupant, per als signants de l’informe, és la reducció de la despesa pública en cultura.
Un altre dels elements que s’ha fet evident que és cabdal de cara al futur de la llengua és la manca d’instruments per a garantir un plurilingüisme equitatiu, cosa que disminueix la capacitat del català com a llengua de cohesió.
Finalment, l’informe apunta que l’escola i la sanitat, tot i les grans tensions viscudes els primers vint anys del segle XXI, continuen sent els grans instruments de cohesió social a Catalunya.
Continuar llegint… L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya