Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

La Generalitat avalua l’acompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries . Llengua catalana. Generalitat de Catalunya

02 febr. 2014

La Generalitat avalua l’acompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries . Llengua catalana. Generalitat de Catalunya.

La Generalitat avalua l’acompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries

Portada de la CELROM

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha elaborat un informe de seguiment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM) pel que fa al català i l’aranès. Aquest informe s’ha fet arribar al Ministeri de Finances i Administracions Públiques del Govern de l’Estat perquè l’incorpori al memoràndum que ha de presentar al Comitè d’Experts del Consell d’Europa.

L’informe denuncia, entre altres, els obstacles següents per a l’aplicació de la Carta:

– el fort impacte de la crisi econòmica i del dèficit fiscal en el finançament d’activitats de suport a la llengua.

– els efectes negatius de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 sobre l’Estatut d’autonomia.

– les  mesures contràries a la Carta, com ara el projecte de llei estatal d’educació.

– les mesures dels governs dels governs valencià, baler i aragonès regressives pel que fa a l’aplicació del Conveni internacional.

El document també actualitza les dades sobre la situació de les llengües pròpies, exposa la política lingüística de la Generalitat i informa sobre les novetats normatives.

La CELROM va entrar en vigor a Espanya l’any 2001. Els estats on és vigent han d’enviar un informe sobre la seva aplicació cada tres anys. Atès que en el primer període de seguiment l’Estat espanyol no va demanar informació als governs de territoris amb llengües emparades pel Conveni, aquesta és la tercera vegada que la Generalitat intervé en l’elaboració de l’informe estatal. Així mateix, amb l’entrada en vigor de l’Estatut d’autonomia de 2006, és la segona vegada en què ha de donar compte de les actuacions relacionades amb l’occità aranès com a llengua protegida al mateix nivell que el català.

www.gencat.cat/llengua/celrom

Informe de la DGPL sobre l’acompliment de la CELROM 

Lliurat al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques de l’Estat