Presentació dels actes de commemoració dels 82 anys de les ‘Normes de Castelló’
La Llotja del Cànem la plataforma mobilitzadora Castelló per la Llengua ha presentat en roda de premsa els actes en commemoració del 82é aniversari de les Normes de Castelló. A la presentació han intervingut el portaveu de la plataforma, Toni Vizcarro, el delegat a Castelló d’Acció Cultural del País Valencià i membre de la plataforma, Toni Royo, i la coordinadora d’activitats, Maria Nebot.
Toni Vizcarro, ha explicat que la commemoració d’enguany s’insereix en un cicle marcat pels greus atacs del govern de la Generalitat Valenciana, en mans del Partit Popular (PP), contra la llengua dels valencians –el tancament de RTVV, la prohibició de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, l’intent de desmantellament de l’escola pública i en valencià o l’enèsim intent de conflictivitzar les “senyes d’identitat” i el nom de la llengua. En resposta als atacs, Castelló per la llengua encara la commemoració de les Normes de Castelló amb la reivindicació i l’afirmació de “VOLEM VIURE EN VALENCIÀ”, perquè –segons ha explicat- “n’estem farts que les institucions que haurien de vetllar pels nostres drets lingüístics i treballar per l’extensió de l’ús social de la llengua s’entesten a posar-hi obstacles”.
Tot seguit, han passat a explicar els tres eixos de la reivindicació: la defensa de l’escola pública i en valencià, el reclam d’uns mitjans públics i de qualitat en valencià, i la defensa de la unitat i el nom de la llengua.
El mateix Toni Vizcarro s’ha encarregat d’explicar la situació actual de l’ensenyament en valencià a Castelló, on a l’últim curs s’han suprimit 34 unitats educatives, 32 de les quals eren en valencià. Segons el portaveu, això ha estat així perquè totes les unitats suprimides pertanyien a l’escola pública, mentre que l’educació concertada, que no ofereix ensenyament en valencià, no ha patit cap d’aquestes retallades. A més, ha afegit que és especialment sospitós que la major proporció en tancament de línies en valencià s’haja donat a les comarques de Castelló, que és la zona del País Valencià on més famílies demanen l’ensenyament en valencià. Per finalitzar, ha afirmat que “volem que es respecten els drets dels pares i la democràcia interna dels centres quan trien implantar el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià”.
A continuació, ha pres la paraula Toni Royo, qui ha criticat la desaparició del català en els mitjans de comunicació a conseqüència del que ha qualificat “una política de menyspreu a la nostra llengua, ja que el PP no sols no ha assegurat l’existència de la radiotelevisió pública com a eina de promoció del valencià, sinó que, a més, s’ha encarregat de jutjar i multar aquells que han tractat de fer arribar altres mitjans en català al País Valencià, com és el cas de la persecució d’ACPV per les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio”.
Toni Vizcarro ha tancat l’explicació dels eixos reivindicatius denunciant l’actitud d’un govern obsessionat a conflictivitzar el nom i la naturalesa de la llengua. “Exigim que el PP deixe fer un ús polític de la llengua per tractar de desviar l’atenció dels efectes desastrosos de la seua gestió, les retallades i la corrupció, que s’aplique a complir amb la seua obligació legal: promocionar l’ús del valencià”, ha afirmat el portaveu.
Finalment, Maria Nebot, ha presentat els actes centrals que enguany tindran lloc el 13 de desembre amb les ja tradicionals excursió per les muntanyes de la Plana, fira d’entitats, manifestació, música i festa. La manifestació amb el lema “VOLEM VIURE EN VALENCIÀ” eixirà de les 18h de la plaça de la Independència (la Farola) i finalitzarà amb la lectura d’un manifest a la plaça de les Aules.
Els actes previs comptaran amb les conferències de Xavier Melgarejo i Ferran Suay que parlaran, respectivament, del model finlandés d’educació multilingüe i de com exercir els nostres drets lingüístics com a catalanoparlants. A més, enguany, per tal d’abastar un espectre de públic més ampli i d’amplificar la repercussió de la commemoració, les entitats que formen part de la plataforma organitzen nou activitats amb diversos formats a partir del 20 de novembre.
Castelló de la Plana, 13 de novembre de 2014