Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

Catalunya: els inscrits als exàmens oficials de català augmenten un 4%

12 des. 2018

Aquest any el nombre total d’inscrits en els exàmens oficials per obtenir un certificat de català ha estat de 4.652 persones, un 4,45% més que a la convocatòria de 2017. Aquest augment s’ha registrat en tots els certificats, llevat del nivell intermedi (B2) que ha disminuït lleugerament. Així, la inscripció del nivell bàsic (A2) ha estat la que més ha crescut, prop d’un 32%, i la del nivell de suficiència (C1), gairebé un 6%: s’hi han inscrit 1.970 persones i continua essent el certificat amb més demanda. En el nivell superior (C2) l’augment ha estat del 3% i en el nivell elemental (B1), d’un 2%.

Pel que fa a les persones aptes, l’any 2018 un total de 2.027 persones de les 3.277 que s’han presentat als exàmens oficials de català de la Direcció General de Política Lingüística han aprovat i obtingut el certificat corresponent. Aquesta xifra representa gairebé un 62% sobre el total de presentats.

Quant al nombre de presentats, en els darrers anys s’ha incrementat notablement i se situa per sobre del 70% de la inscripció. En els nivells bàsic (A2), suficiència (C1) i superior (C2) els presentats han estat el 72% dels inscrits a cada certificat, i en el certificat de nivell intermedi (B2) prop del 65%, xifra que supera el 62-63% habitual.

Els exàmens oficials van tenir lloc entre el 5 de maig i el 16 de juny a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Figueres, Granollers, Igualada, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Fora de Catalunya, també es van fer proves a Fraga i a Perpinyà.

La Direcció General de Política Lingüística avalua els coneixements de llengua catalana d’acord amb els estàndards d’avaluació de llengües dels organismes europeus, i els nivells de competència que certifica es corresponen amb els del Marc europeu comú de referència del Consell d’Europa, instrument de consens i garant de qualitat en els processos d’ensenyament i aprenentatge arreu d’Europa. Política Lingüística convoca cada any proves dels cinc nivells del Marc: nivell bàsic (A2), nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2), nivell de suficiència (C1) i nivell superior (C2).

Font: Direcció General de Política Lingüística. Generalitat de Catalunya.