Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

Complèxica 16 – Seminaris per a la transdisciplinarietat: “Repensar les ciències socioculturals a partir de Darwin (teoria de l’evolució)” |

15 febr. 2018

Source: Complèxica 16 – Seminaris per a la transdisciplinarietat: “Repensar les ciències socioculturals a partir de Darwin (teoria de l’evolució)” |

El dijous 1 de març de 2018, a les 18h, a la Sala de Graus (primer pis del pati de lletres, accés per l’escala del fons del pati) de la Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona, tindrà lloc la setzena sessió de la sèrie Complèxica – Seminaris per a la transdisciplinarietat, organitzats pel Grup de Complexitat, Comunicació i Sociolingüística i el Projecte Scripta:

«Repensar les ciències socioculturals a partir de Darwin (teoria de l’evolució)»
A càrrec del Dr. Josep Maria Masjuan
Sala de Graus (primer pis del pati de lletres), 18h

Josep Maria Masjuan ha estat professor a l’Escola de Mestres Rosa Sensat (1966-1974), on encara col·labora, professor de sociologia a la UAB (1975-2010) i cofundador del GRET (grup de recerca en Educació i Treball). Impartí l’assignatura de Sociologia de l’Educació a l’Escola de Mestres Sant Cugat de la UAB des de 1975 -més tard Facultat de Ciències de l’Educació- i també a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, on va ser director del Departament de Sociologia.

J. M. Masjuan ens parlarà de les bases biològiques de la competència, de la cooperació i de la comunicació entre els éssers humans. Començarà amb les qüestions relacionades amb el procés de socialització individual. Després es plantejarà la relació entre biologia, cultura i societat, des d’una perspectiva darwiniana, ja que els grups humans i les societats òbviament evolucionen a través del temps. Ens explicarà també el concepte d’epigenètica (‘més enllà de la genètica’) aplicat sociològicament. L’ambient i la història de l’individu influeixen sobre l’expressió dels gens, i els caràcters socials adquirits es transmeten d’una generació a l’altra i poden revertir l’expressió gènica.