- PDF COMUNICAT (962KB)
- Descarrega’t l’informe aquí
- Descarrega’t el comunicat aquí
L’estudi «Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010», de la Xarxa CRUSCAT, analitza la situació sociolingüística actual del català
A Catalunya, cada vegada hi ha més parlants d’altres llengües que se senten identificats amb la llengua catalana. Tot i que aquest procés, per ara, encara és lent, es tracta d’una dada «molt positiva». Així ho ha explicat Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT, en la presentació de l’estudi «Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010», elaborat a partir de les dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC).
Segons l’estudi, gairebé un 15 % de les persones que tenen com a primera llengua èl castellà, declaren que han passat a sentir el català com a llengua pròpia. L’abast territorial i el nombre de persones enquestades (unes trenta-una mil) ha permès aprofundir per primera vegada en altres dades com són els percentatges de catalanoparlants segons les comarques o segons les franges d’edat. Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC i presidenta del Consell Supervisor de la Xarxa CRUSCAT, ha volgut remarcar que la tasca del Baròmetre «és essencial per a conèixer l’ús del català als mitjans i per a tenir constància de la vitalitat de la nostra llengua, un objectiu que comparteix la Xarxa CRUSCAT». Aquest estudi s’emmarca dins la celebració del centenari de la Secció Filològica de l’IEC.
També s’han presentat els resultats de la primera onada del 2011 del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, que deixen constància sobre les audiències dels mitjans de comunicació a Catalunya. Una dada molt significativa del Baròmetre és que la xifra del consum de premsa escrita en català no arriba al 30 %, mentre que, segons Joan Sabaté, director general de FUNDACC, «la normalitat hauria de ser un 50 %». Sabaté ha assenyalat, però, que amb l’aparició del diari ARA i la pròxima edició en català de La Vanguardia s’enceta una nova etapa que farà capgirar la tendència, actualment a la baixa.
FITXA TÈCNICA
MOSTRA 30.887 individus de 14 anys i més residents a Catalunya
UNIVERS 6.421.000 individus + 14 anys residents a Catalunya
PERÍODE DE CAMP Gener a desembre 2010
“Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura” és una anàlisi realitzada conjuntament per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats, mitjançant la Xarxa CRUSCAT, i FUNDACC, la fundació que impulsa el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura.
L’estudi “Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura” ha estat realitzat amb motiu de la celebració d’un doble aniversari: d’una banda, el centenari de la Secció Filològica de l’IEC en el marc 2011 L’any de la paraula viva, de l’altra, la celebració del 5è aniversari del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, l’estudi de mesura i anàlisi de les audiències i els consums culturals del mercat de parla catalana.
“Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura” ha estat elaborat a partir de les dades proporcionades pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, i és l’estudi sociolingüístic sobre el català més gran que mai s’ha fet tenint en compte la mostra (31.000 entrevistes). L’estudi analitza:
- El coneixement, usos i actituds actuals a Catalunya en relació a la llengua catalana
- La situació del català a Catalunya, Illes Balears i País Valencià,
- La situació del català comarca a comarca, a Catalunya.
L’anàlisi es basa en les dades corresponents a la 6a onada 2010 del Baròmetre, obtingudes a partir d’una mostra de 31.000 entrevistes, que permet una observació detallada de la situació sociolingüística del català el 2010.
El treball de camp de l’estudi s’ha realitzat de manera continuada i ininterrompuda durant el 2010, mitjançant entrevistes personals a la llar habitual suportades per tablet PC (metodologia TAPI).