L’oposició i l’Obra Cultural Balear rebutgen la modificació per fer que els funcionaris no hagin de saber català i asseguren que incompleix l’Estatut
Indignació, això és el que van comunicar ahir els partits de l’oposició i l’Obra Cultural Balear davant la modificació de la Llei de funció pública que prepara el Govern i que pretén eliminar el requisit de saber català per ser funcionari -amb l’excepció dels professors-. Consideren que vulnera l’Estatut i el dret dels ciutadans a ser atesos en la llengua pròpia de les Illes Balears.
L’oposició i l’Obra asseguren que el PP romp el consens lingüístic. Segons va dir ahir el diputat socialista Cosme Bonet, la modificació “no beneficia gens la nostra Comunitat” i, en canvi, incompleix l’Estatut. Va recordar que l’anterior Govern del PP havia intentat eliminar el català com a requisit per als funcionaris més grans i que el Tribunal Superior va tombar-ho perquè era discriminatori. Ara, va explicar, també es discriminarà entre els qui són professors i els qui no ho són. A més, va dir que així el Govern “posa els drets dels funcionaris per damunt del dret dels ciutadans a ser atesos en la llengua que desitgin”.Per la seva banda, el diputat de PSM-IV-ExM Antoni Alorda va dir que la modificació és “un míssil” contra l’oficialitat del català. Va insistir que vulnera l’Estatut perquè l’Administració ha de conèixer la llengua del país i va acusar els populars de veure el català com un idioma “de segona”. A més, va destacar que “és molt significatiu” que el primer projecte de llei del PP no sigui per lluitar contra la crisi econòmica, “sinó per crear una batalla, una divisió social”. Va demanar al PP que ho reconsideri i va dir que parla molt de les modalitats però que, al Parlament, just proposa mesures per arraconar la llengua.
Per Convergència per les Illes, la modificació és una “involució” que xoca amb l’Estatut. Considera “pura demagògia” l’actitud del Govern, perquè “el veritable bilingüisme consisteix a posar les condicions perquè es puguin usar les dues llengües oficials i no pas a generar conflictes ni discriminar l’idioma feble”. El president d’Esquerra Republicana, Joan Lladó, va dir que el projecte de canvi cerca el “genocidi cultural” per afavorir “la supremacia del castellà a l’Administració”.
Per la seva banda l’Obra creu que, si la modificació s’aplica, serà “l’atac més greu” al català des de l’aprovació de l’Estatut i “una regressió sense precedents en democràcia”. Va recordar que el requisit el va introduir un govern del PP i va dir que hi farà al·legacions. També acusa el PP de voler aprovar la norma “amb nocturnitat”, per ser enmig de l’estiu.
Font: Diari de Balears