14 i 15 de juny de 2018
Barcelona
Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47)
Sala Pi i Sunyer
Format híbrid
(presencials i telemàtiques)
Presentació
La comunitat lingüística catalana compta amb una important tradició de recerca sociolingüística. L’esmentada tradició ha anat prenent forma a partir d’una amalgama d’aportacions que li han arribat des de vèrtexs disciplinaris diversos, de manera que avui dia disposem d’una disciplina calidoscòpica que encara un horitzó d’excel·lència.
Les I Jornades es van celebrar l’any 2011, i van tenir continuïtat amb les II Jornades l’any 2013 i les III Jornades l’any 2016. Amb aquesta quarta trobada d’investigadors, la Xarxa CRUSCAT de l’IEC mostra la consolidació d’una activitat que té com a objectiu nuclear visualitzar en el seu conjunt la recerca en curs o acabada de realitzar. Aquesta posada en comú permetrà avançar en el coneixement intern de les temàtiques que s’hi aborden i, alhora, projectar-les internacionalment.
Organització
L’organització de les Jornades va a càrrec de la Xarxa CRUSCAT de l’Institut d’Estudis Catalans. La Xarxa CRUSCAT és una xarxa científica que depèn de l’Institut d’Estudis Catalans i aplega diversos centres i grups de recerca que treballen sobre la situació i l’evolució del català. El principal objecte d’estudi són els usos, els coneixements i les representacions de la llengua. Les tasques que la Xarxa CRUSCAT duu a terme són:
-
- Aplegar la informació existent i analitzar-la críticament.
- Destriar els factors crucials de l’evolució de la comunitat lingüística catalana.
- Generar sinergies entre els especialistes en estudis de l’ús.
Programa
Accedeix al programa en PDF i als vídeos complets de les jornades (14 de juny [sessió de matí i sessió de tarda] i 15 de juny [sessió de matí i sessió de tarda]).
14 de juny de 2018 (dijous) - Sala Pi i Sunyer
09:00 h. Presentació de les Jornades
- A càrrec de Joandomènec Ros (president de l’Institut d’Estudis Catalans), Miquel Àngel Pradilla (director de la Xarxa CRUSCAT – IEC / URV) i Marta Xirinachs (subdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya)
09:30 h. Conferència inaugural
- «Nuove metodologie per la ricerca sociolinguistica: esempi da inchieste italiane e europee», a càrrec de Gabriele Iannàccaro (Università degli Studi di Milano-Bicocca / Stockholms universitet)
10:30 h. Pausa – Cafè
De 11:15 a 13:15 h. Demolingüística
- 11:15 h. «Informe sobre les dades lingüístiques bàsiques als Territoris de Parla Catalana», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla (Xarxa CRUSCAT – IEC / URV) i F. Xavier Vila (CUSC – UB)
- 11:25 h. «L’ús del català als diferents territoris de llengua catalana. Evolució en la dècada 2003/13», a càrrec de Natxo Sorolla (Xarxa CRUSCAT – IEC)
- 11:35 h. «Anàlisi sobre el coneixement i l’ús del valencià. Dues dècades i mitja de transformacions socials, fluxos demogràfics i canvis sociolingüístics», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla (Xarxa CRUSCAT – IEC / URV).
- 11:45 h. «EULP 2018. Canvis i millores en l’enquesta d’usos lingüístics a la població que impulsa la DGPL», a càrrec de Joan Solé i Anna Torrijos (DGPL – Generalitat de Catalunya)
- 12:00 h. «Coneixement i ús del valencià per part del personal de l’Administració Pública Valenciana. Aspectes metodològics en la recerca quantitativa al sector públic», a càrrec de Yaiza Pérez Alonso (UV / UPV / DGPLGM – Generalitat Valenciana)
- 12:10 h. Discussió
- 12:25 h. «L’estudi de la transmissió familiar de la llengua al Cens i l’Enquesta d’Usos Lingüístics a la Franja 2014», a càrrec de Natxo Sorolla (Seminari Aragonès de Sociolingüística)
- 12:35 h. «Mesurament de l’ús de l’euskera al carrer», a càrrec d’Imanol Larrea (Soziolinguistika Klusterra)
- 12:45 h. «Xeración Z e lingua: a importancia dos post-milenistas na sociolingüística galega», a càrrec de Xaquín Loredo (Seminario de Sociolingüística, Real Academia Galega)
- 12:55 h. Discussió
De 13:15 a 15:00 h. Dinar
De 15:00 a 16:30 h. Variacionisme i planificació del corpus
- 15:00 h. «El tractament de la variació social en la planificació de corpus», a càrrec de Joan Costa (UPF)
- 15:10 h. «Emocions i comunicació electrònica textual en català. Un estudi multimetodològic dels recursos emprats per adolescents i adults joves», a càrrec de Carolina Bastida Serra (UdA)
- 15:20 h. «Les converses de WhatsApp en català: un gènere discursiu entre l’oral i l’escrit?», a càrrec de Carme Bach (UPF)
- 15:30 h. «La gestió normativa en contextos políticoadministratius sociolingüísticament complexos», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla (Xarxa CRUSCAT – IEC / URV)
- 15:40 h. «La llengua escapçada. Un estudi sobre l’autonomització dels parlars nord-occidentals a la cruïlla catalanoaragonesa», a càrrec d’Esteve Valls (UIC / UB)
- 15:50 h. «Interrelacions entre vocals i entonació en diferents dialectes del català», a càrrec de Jesús Bach-Marquès, Josefina Carrera-Sabaté i Paolo Roseano (UB)
- 16:00 h. Discussió
16:20 h. Descans
De 16:30 a 17:15 h. Joventut i llengua. Comunitats lingüístiques
- 16:30 h. «Usos lingüístics i identitats socials entre adolescents catalans i valencians», a càrrec d’Avel·lí Flors (CUSC – UB)
- 16:40 h. «L’evolució (inter)generacional de les bilingüitzacions: contextos, manteniment i substitució lingüístics», a càrrec d’Albert Bastardas i Emili Boix-Fuster (CUSC – UB)
- 16:50 h. «L’efecte xarxa en les llengües minoritzades», a càrrec de Natxo Sorolla (CUSC – UB / URV)
- 17:00 h. Discussió
De 17:15 a 18:00 h. Immigració i llengua
- 17:15 h. «Perfils d’aculturació lingüística dels descendents de migrats a Catalunya. Reptes i potencialitats per a l’integració social i educativa», a càrrec de Cecilio Lapresta (UdL)
- 17:25 h. «Les actituds lingüístiques dels immigrants panjabis adults a Catalunya», a càrrec d’Imanol Larrea Mendizabal (Soziolinguistika Klusterra)
- 17:35 h. «Pràctiques de socialització plurilingüe i pluricultural en un programa de lectura extraescolar a la ciutat de Barcelona», a càrrec de Claudia Vallejo Rubinstein (GREIP / UAB)
- 17:45 h. Discussió.
18:00 h. Final de la sessió
Sessió de matí
Sessió de tarda
15 de juny de 2018 (divendres) - Sala Pi i Sunyer
De 09:00 a 9:45 h. Psicologia lingüística
- 09:00 h. «Inclusió social i impacte de Voiceitt en la identitat i la comunicació de persones amb dany cerebral adquirit», a càrrec de Melissa Moyer i Ignasi Clemente (CIEN / UAB)
- 09:10 h. «Actituds i preferències lingüístiques dels alumnes universitaris (1r curs d’Ed. Infantil i Primària) vers el català/castellà i anglès», a càrrec de Laura Estors (GREILI – UPF / ALLENCAM)
- 09:20 h. «Llengua, identitat i cohesió social: el paradigma dels territoris de frontera lingüística», a càrrec de Francesc Feliu i Josep Maria Nadal (UdG) i Miquel Àngel Pradilla (Xarxa CRUSCAT – IEC / URV)
- 09:30 h. Discussió
De 9:45 h a 10:25 h. Treball i llengua
- 09:45 h. «Recerca EMMARCA’T. Estudis de la DGPL en l’àmbit d’empresa i consum», a càrrec de Carla Bruguera, Albert Fabà, Anton Ferret i Joan Solé (DGPL – Generalitat de Catalunya)
- 10:00 h. «”Fem el Pas en català”, un model de dinamització lingüística local com a eina de recerca», a càrrec de Joan Sans (SPL – Govern d’Andorra)
- 10:10 h. Discussió
10:25 h. Pausa – Cafè
De 11:10 a 13:00 h. Dret lingüístic i Politologia lingüística
- 11:10 h. «Reflexions sobre la noció d’oficialitat lingüística», a càrrec d’Eva Pons (UB)
- 11:20 h. «Criteris per al règim d’oficialitat lingüística de la República de Catalunya i l’Aran», a càrrec de Daniel Escribano
- 11:30 h. «Justícia lingüística i societats mixtes: una defensa de la pluralitat», a càrrec d’Elvira Riera (Grup de Recerca en Teoria Política – UPF)
- 11:40 h. «Llengua i procés en temps convulsos, segons les enquestes del CEO», a càrrec de Joaquim Torres i Albert Fabà (Xarxa CRUSCAT i SOCS – IEC)
- 11:50 h. Discussió
- 12:05 h. «L’exigència de coneixements de llengua catalana al personal estatutari del Servei de Salut, en el context de les mesures necessàries per normalitzar lingüística a les Illes Balears», a càrrec de Maria Ballester (UIB)
- 12:15 h. «Homofília i heterofília lingüística xarxes massives virtuals: el cas de tres mobilitzacions independentistes», a càrrec de Jordi Morales i Gras
- 12:25 h. «Informe sobre les pràctiques en èuscar a les xarxes socials virtuals de l’Ajuntament de Getxo (Biscaia)», a càrrec d’Eduardo Apodaka i Jordi Morales i Gras
- 12:35 h. «La necessitat de recerca multidisciplinar en el camp del multilingüisme: el Consorci Europeu de Recerca MIME: Mobilitat i Inclusió en una Europa Multilingüe», a càrrec de Vicent Climent-Ferrando (Consorci Europeu de Recerca MIME)
- 12:45 h. Discussió
13:00 h. Dinar
De 15:10 a 17:15 h. Sociolingüística educativa
- 15:10 h. «Pràctiques translingües i cosmopolitisme en contextos educatius multilingües i multiculturals a Catalunya (El Projecte Translinguam)», a càrrec de Mireia Trenchs (GREILI – UPF / ALLENCAM)
- 15:20 h. «Recerca ÈLIA. Estudis de la DGPL en ensenyament del català», a càrrec d’Albert Fabà, Anton Ferret i Joan Solé (DGPL – Generalitat de Catalunya)
- 15:35 h. «L’impacte de la docència en anglès en les universitats multilingües», a càrrec de Maria Sabaté (Grup ASSEMID / UdL)
- 15:45 h. Discussió
- 16:00 h. «El projecte APINGLO-Cat: Estudi de la intensificació de les polítiques i pràctiques multilingües en l’educació secundària a Catalunya des d’una perspectiva etnogràfica i d’economia política», a càrrec d’Eva Codó i Andrea Sunyol (UAB)
- 16:10 h. «Polítiques lingüístiques universitàries», a càrrec de F. Xavier Vila i Avel·lí Flors-Mas (CUSC – UB)
- 16:20 h. «Anàlisi de l’expressió oral en català i en castellà: un enfocament multimetodològic», a càrrec de F. Xavier Vila (CUSC – UB), Llorenç Comajoan (UVic – UCC) i Cristina Illamola (CUSC – UB)
- 16:30 h. Discussió
16:45 h. Cloenda
17:15 h. Final de les Jornades
Sessió de matí
Sessió de tarda
Per tal d’assistir a les Jornades, cal que us hi inscriviu. Feu-nos arribar un correu electrònic (<cruscat@demolinguistica.cat> [no vigent]) amb el vostre nom, cognoms, NIF i institució, i us mantindrem informats.
Hi haurà emissió en directe, gravació de l’acte i assistència en línia via Zoom dels inscrits.
Documents relacionats
Les jornades de la Xarxa CRUSCAT, punt de trobada de la recerca sociolingüística


Amb la col·laboració de:
- Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
- Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana