El Punt Avui – Notícia: Manca de català.
Manca de català
A la Catalunya del Nord la presència del català als mitjans de comunicació és mínima. Només ‘Ràdio Arrels’ assegura la presència quotidiana de la llengua
Les televisions de TVC es veuen amb dificultat al Conflent i el Vallespir
El panorama mediàtic en català a la Catalunya del Nord és desolador. Al mateix temps que augmenta l’interès per aprendre el català, amb cursos per a adults plens a moltes poblacions nord-catalanes, amb les escoles de la Bressola, Arrels i Comte Guifré que han de rebutjar alumnes per manca d’espai i mestres, l’oferta de mitjans de comunicació no tan sols no creix sinó que es redueix. Aquesta mancança queda compensada per la recepció transfronterera de ràdios i televisions de la Catalunya autònoma, una recepció sovint dolenta a causa de la poca potència d’emissió
Premsa
Amb la desaparició, els darrers anys, del setmanari que El Punt editava a Perpinyà i de la revista satírica El Fiçó, a hores d’ara no hi ha premsa escrita en català. Els diaris catalans editats a la Catalunya autonòmica tampoc no es poden trobar als quioscos. El diari principal de la zona, l’Indépendant, només fa aparèixer un petit article setmanal en la llengua del país i, excepcionalment, una plana com va ser el cas en la mort de l’escriptor Jordi-Pere Cerdà, amb el Premi d’Honor de les Lletres catalanes. Els setmanaris que apareixen a Perpinyà, tot i que utilitzen l’adjectiu catalan a tort i a dret no donen espai a la llengua i, quan la utilitzen, sovint ho fan sovint amb la grafia francesa.
Ràdio
Ràdio Arrels manté, des fa més de trenta anys una presència quotidiana de la llengua en el panorama mediàtic nord-català. En els últims mesos ha obert estudis descentralitzats al Conflent i al Vallespir. La ràdio pública a Perpinyà, France Bleu Roussillon, es limita a donar l’hora en català i a dir algunes frases humorístiques. Les ràdios catalanes se senten amb dificultat. Catalunya Ràdio ha abaixat la potència d’emissió i és molt difícil escoltar-la en bones condicions. Flaix FM, molt escoltada pels joves nord-catalans durant anys, ha desaparegut per problemes legals, però Flaixbac se sent perfectament, del mateix grup d’emissores.
Televisió
El tercer canal de la televisió pública francesa que està reservat a les programacions “regionals”, France 3, emet cada setmana un informatiu de pocs minuts en català, subtitulat en francès. Cada tres setmanes el programa Viure al País, que s’emet els diumenges al matí, és en català amb reportatges realitzats per periodistes que són bilingües. Cap altra televisió, ni pública ni privada, no emet en llengua catalana. Actualment es reben amb dificultats quatre canals de la televisió catalana.
A internet, la informació local amb El Punt Avui, ‘Vilaweb’ i ‘La Clau’
La informació diària de les comarques nord-catalanes es pot seguir en català a internet al web del Punt Avui, que manté una redacció perpinyanesa per cobrir-hi la zona. Periodistes i col·laboradors nord-catalans d’aquest diari també tenen blocs personals on tracten temes de la Catalunya del Nord en català.
El pioner de l’actualitat per internet va ser el Vilaweb, que cada dia continua fent una revista de premsa dels altres mitjans de la Catalunya del Nord. Un mitjà digital que tracta l’actualitat nord-catalana és La Clau, difós exclusivament per internet i que també es pot consultar en francès. A La Clau publiquen articles sense regularitat precisa, i després d’haver anunciat la seva desaparició, encara publica articles en funció de la disponibilitat dels seus redactors. Diverses entitats culturals fan, en els seus webs i blocs, una tasca informativa i de difusió de la llengua i de l’activitat cultural i política catalanista, com la Federació per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, Aire Nou de Bao i Catalunya Nord per la independència, la secció nord-catalana de l’ANC. Ràdio Arrels també és present a la xarxa ja que emet en directe els seus programes per internet, amb una audiència creixent a tots els Països Catalans.