Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

Neix l'Observatori Europeu de les Llengües

10 oct. 2011

Vol esdevenir la plataforma en línia de referència sobre multilingüisme a Europa

Europa compta a partir d’avui amb un nou i ambiciós projecte sobre llengües. El projecte Poliglotti4.eu, iniciativa promoguda per la Comissió Europea per difondre els valors de la diversitat lingüística i la utilitat de les llengües des del punt de vista social, econòmic, laboral i personal acaba de llançar l’Observatori Europeu de les Llengües. El projecte té l’objectiu d’esdevenir centre de referència en diversos aspectes relacionats amb les llengües, com ara les polítiques lingüístiques, la recerca sobre multilingüisme i cohesió social, els avantatges cognitius, socials i econòmics del domini de llengües, o la identificació de bones pràctiques en multilingüisme. En concret, la plataforma en línia de l’Observatori se centra en tres aspectes claus:

1. L’abast i la pràctica de llengües en diversos sectors de la societat civil
2. La identificació de bones pràctiques en el desenvolupament i la implementació de polítiques lingüístiques arreu d’Europa
3. Eines i recursos multilingües

A més, el nou portal web inclourà les recomanacions polítiques, informes i comunicacions europees relacionades amb la diversitat lingüística, a banda de consells pràctics del món de l’ensenyament i de l’aprenentatge de llengües. S’adreça, doncs, tant als responsables polítics encarregats de gestionar la diversitat lingüística d’un territori com als professors, aprenents i simplement gent encuriosida amb el món de les llengües.

El projecte d’Observatori Europeu neix sota el paraigües del projecte europeu Poliglotti4.eu, iniciativa encapçalada per diferents instituts nacionals de cultura de la Unió Europea (EUNIC, en les seves sigles en anglès) i finançada per la Unió Europea fins al 2012, i té la voluntat de continuïtat més enllà d’aquesta data.

La iniciativa servirà, a més, per assessorar la Comissió Europea en matèria de multilingüisme, concretament de cara a la revisió de la política lingüística europea que es preveu al 2012.

Si voleu saber-ne més, consulteu la pàgina web de l’Observatori Europeu.

Font: Linguamón