Xarxa CRUSCAT

Coneixements, representacions i usos del català

Premi en llengua i dret

18 jul. 2018

07_prj_2018_luciana_calvo

L’Escola crea el premi EAPC Luciana Calvo per fomentar l’esperit científic del jovent sobre llengua i dret. Escola d’Administració Pública de Catalunya

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) promou per primera vegada el Premi EAPC Luciana Calvo sobre llengua i dret en el marc dels Premis de Recerca Jove que convoca anualment el Govern de la Generalitat. L’objectiu és reconèixer els dos millors treballs en aquest àmbit redactats durant el curs 2017-2018 per alumnes de tercer i quart d’educació secundària obligatòria (ESO) i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior).

El jurat valorarà que els treballs presentats aportin reflexió, anàlisi i propostes sobre temes relacionats amb alguns dels tres àmbits temàtics de la Revista de Llengua i Dret, publicada per l’EAPC: llenguatge administratiu i jurídic, dret lingüístic i política lingüística. Els treballs poden fer referència tant a l’àmbit català com internacional, i se’n valorarà la perspectiva comparada. Cada proposta guanyadora serà recompensada amb 750 euros tenint en compte sobretot l’esforç dels participants.

La iniciativa és possible gràcies al llegat econòmic que va deixar a l’Escola la lingüista i catedràtica d’institut lleonesa Luciana Calvo Ramos, que fou col·laboradora de la Revista de Llengua i Dret des de la seva creació l’any 1983 i fins al 2007. Luciana Calvo era especialista en llenguatge administratiu i ja l’any 1980 va publicar una obra capdavantera que va marcar l’evolució d’aquesta disciplina: Introducción al estudio del lenguaje administrativo. Gramática y textos. A més de ser una gran experta en la seva matèria, era una persona de mentalitat oberta, preocupada profundament pel benestar comú i els problemes socials, i compromesa amb els seus ideals.

Luciana Calvo va voler deixar aquest llegat a l’EAPC pel bon tracte rebut en les seves relacions amb l’equip editorial de la Revista de Llengua i Dret. L’Escola ha decidit invertir-lo en els Premis de Recerca Jove en reconeixement a la seva trajectòria com a docent d’educació secundària i amb el propòsit d’afavorir la reflexió sobre la llengua i el dret en el context escolar. En el cas del llenguatge administratiu i jurídic, el premi vol fer èmfasi en la necessitat d’acostar les administracions públiques a la població a través d’un llenguatge clar, simple, precís, no discriminatori i comprensible i transparent per als ciutadans, com a indicador de la qualitat democràtica de les institucions. En el cas del dret lingüístic,  es volen incentivar els treballs sobre els drets relacionats amb el coneixement, l’aprenentatge i l’ús de les llengües en societats plurilingües, amb l’objectiu que siguin més justes tant des del punt de vista cultural i nacional com de la igualtat d’oportunitats. Igualment, el premi promou la reflexió sobre l’ús social de les llengües, les polítiques lingüístiques i la gestió del multilingüisme en les societats contemporànies.

La intenció de l’Escola és atorgar el Premi EAPC Luciana Calvo de manera continuada durant els propers anys.

Per saber més sobre Luciana Calvo, podeu llegir l’article “Luciana Calvo Ramos, lingüista exemplar” d’Heraclia Castellón Alcalá.

Els articles de Luciana Calvo a la Revista de Llengua i Dret es poden consultar aquí